2009-09-10 16:45:28• hírek • Gozner Gertrud

Európa betegei vagyunk

Egyvalamiben Románia is élen jár Európában, és az nem a gazdaság, sem az oktatás, hanem a krónikus betegségben szenvedők száma.

A stressz, a hiányos és egészségtelen táplálkozás és az információhiány csak néhány ok, amiért az ország lakosai európai betegjei közé tartoznak. A számok magukért beszélnek: Romániában összesen 3,5 millió krónikus betegségben szenvedő személyt tartanak nyilván, köztük 400 ezer a daganatos betegek száma, 1,5 és 2 millió között van a hepatitisz B és C betegek száma, ugyanakkor egymillió cukorbeteg van regisztrálva az illetékes hivataloknál.

Ami a rosszindulatú elváltozásokat illeti, a vezető helyet a mellrák foglalja el, a második helyen található méhnyakrák okozta elhalálozások tekintetében pedig Románia Európa szinten első helyen található. Harmadik helyen az emésztőrendszer daganatos betegségei szerepelnek.

A krónikus betegségek gyakoriságának legfőbb okai, hogy a lakosság nem szívesen jár az orvoshoz, elhanyagolják a tüneteket, nem járnak periodikus kivizsgálásokra, és csak akkor jelentkeznek valamelyik egészségügyi intézménynél, amikor a betegség előrehaladott állapotba került és már fájdalmaik vannak.

A statisztikák azt mutatják, hogy Romániában több rákos beteg van mint Németországban, holott annak lakossága négyszerese a hazai populációénak. A betegségekért részben az orvosok is felelősek, mert felületes vizsgálatokra küldik a betegeket, amelyek nem képesek kimutatni olyan kórokat, mint a hepatitisz vagy a rák.

Szatmár sem mentesül a krónikus betegségek alól, a megye lakosságának 3%-a szenved 2-es típusú cukorbetegségben, ami számszerűleg 14 ezer nyilvántartásba vett pácienst jelent. A betegek magas száma az egészségtelen ételek fogyasztásának és a kevés mozgásnak tulajdonítható. Ami a rákbetegségek előfordulását illeti, a megyében több mint hatezer pácienst tartanak nyilván, és naponta két új esetet regisztrálnak a megyei kórház onkológiai osztályán. Szatmár megyében egyébként a leggyakoribb daganatos betegség a tüdőrák, ezt követi a mellrák, a méhnyakrák valamint az emésztőszervek különböző rosszindulatú elváltozásai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: